Top 5 fitness mythes
Bijgewerkt op: 13 jan. 2022
Om gelijk hard binnen te komen wil ik aftrappen met het bespreken van een aantal fitness ‘’mythes’’ die ik nog veel hoor. Een mythe is verhaal dat niet berust op feiten en is vaak een verzinsel uit het verleden zoals er vroeger verhalen verteld werden. Voel je niet aangevallen als je iets nog niet wist want het overgrote deel van de recreanten die aan fitness doet heeft nog steeds deze vragen, zie het als bevestiging en compliment als je alles al wel weet. Persoonlijk beschouw ik deze feitjes echt als de basis.
Ironisch genoeg worden er de laatste jaren nog steeds dezelfde vragen gesteld. Niet alleen aan mij als personal trainer maar ook aan andere fitnessprofessionals en guru’s die seminars houden voor grote groepen. Na het lezen van deze blog weet jij meer dan de gemiddelde persoon in de gym!
Tip: niets is wat het lijkt in fitness en voeding en zo zijn er altijd verschillende visies, dit zorgt voor veel verwarring in de sportschool. Er zijn veel onderwerpen die zo veel onderzocht zijn dat het aannemelijk is dat het op waarheid berust. Een (andere) visie is prima maar heeft wel de nodige wetenschappelijke onderbouwing nodig om ook daadwerkelijk betrouwbaar te zijn.
Mag de knie over de teen bij de squat?
Als jij geen klachten hebt aan je knie mag je knie prima over je teen bij de squat. In veel gevallen is dit zelfs noodzakelijk voor een mooie diepe squat. Deze regel is ooit voor fysiotherapeuten opgesteld voor bepaalde doelgroepen en voor veiligheid en nog steeds denken mensen dat dit voor iedereen geldt. Het geldt voor meer mensen niet, dan wel.
Hoeveel eiwitten moet je eten?
Een vraag die je nog steeds vaak gesteld wordt is: hoeveel eiwitten moet ik nemen? Als je naar wetenschappelijke studies kijkt is 1.6-1.8g er kilo lichaamsgewicht voldoende als krachtsporter. Hier zit al een marge ingebouwd om veilig te zijn! Doe je niet aan sport zit je op 0.8-1.0 per kilo lichaamsgewicht en doe je duurtraining of vrij weinig krachtsport 1.2-1.4g per kilo lichaamsgewicht. Eet je meer dan 1.8g per kilo dan is dit niet schadelijk maar heeft het bijna geen meerwaarde meer. Eiwitten geven een verzadigend effect (alhoewel hier recentelijk meer twijfel over is) dus hoog (1.8-2.2) in je eiwitten zou afvallen gemakkelijker kunnen maken. Alleen bij het gebruik van anabole steroïden is boven de 2g per kilo lichaamsgewicht aan te raden omdat er veel meer spierschade optreedt. Hier ga ik verder niet op in aangezien dit niet mijn doelgroep is.
Zijn zoetstoffen slecht voor je ?
Nee; zoetstoffen zijn door strenge keuringen gegaan en goedgekeurd. Zoetstoffen zijn vaak pas schadelijk na extreme hoeveelheden waar je nog niet eens aan komt als je echt je best doet. Zoetstoffen zijn wel veel zoeter dan suiker en waardoor je smaak kan veranderen en je meer behoefte aan zoetigheid kunt hebben.
Mag je eten in de avond?
In grote lijnen gaat het om je kcall inname – verbruik over een langere periode. Dit kun je gemakkelijk per dag en week bijhouden om zo een balans te creëren. In de literatuur is voldoende bewijs te vinden dat de voordelen van eten in de avond bevestigt. Waarom? Je herstelt mede in je slaap en dit is als het goed is een periode van ongeveer 8 uur. Je lichaam voorzien van de juiste bouwstoffen (zoals eiwitten) helpt je om beter te herstellen. Tevens zijn koolhydraten/suikers in de avond juist goed voor een optimaal herstel. Zo wordt er melatonine aangemaakt waardoor je makkelijker en dieper in slaap komt. Je hebt vast wel eens ervaren hoe moe je bent na een zwaar avondmaal. Dit is dus een reden hiervoor.
Hoe vaak moet je trainen?
Hoe vaak je zou moet trainen is afhankelijk van veel factoren. Je moet uiteraard niets maar ik ga er vanuit dat mensen bedoelen: hoe vaak moet ik trainen voor optimaal resultaat in de vorm van spiermassa en kracht. Belangrijk is om te kijken naar:
Wat is je doel?
Wat is je leefstijl (voeding, rust, stress)?
Wat is je leeftijd en geslacht?
Wat is je trainingsniveau?
Wat zijn de parameters?
Als je naar de literatuur kijkt is supercompensatie één van de basisregels voor spier- en krachtgroei. Om supercompensatie te bereiken moet je eerst trainen waardoor er spierafbraak ontstaat en vervolgens herstellen. Het lichaam wil zich wapenen om de volgende keer die belasting aan te kunnen en maakt dus extra spier aan zodat het de volgende keer gemakkelijker zal gaan. In de ‘’basis fitnessopleidingen’’ hoor je dat supercompensatie ongeveer na 48-72 uur ontstaat. Zoals vaker te merken is in de fitness- en voedingsbranche is dit een richtlijn. Hoe getrainder je bent, des te kleiner de periode van supercompensatie (anabolic window) is. Zo zijn er extreem gevorderde atleten die nog maar een window van ongeveer 12uur hebben. Dit betekent dus dat ze voor optimale spiergroei elke dag de spier zouden moeten belasten! Wil je een indruk krijgen hoe getraind jij bent?
Stuur mij een berichtje.
Maurice van der Linden
Personal trainer & coach / Fysio