top of page

Alles voor de spierballen: hoe veilig is de sportschool voor kinderen? - NRC

In 2014 schreef ik al mijn onderzoek bij sportcentrum de Studio over krachttraining bij jongeren. Wat mij opviel was dat er veel jongeren aan het trainen waren op machines met een techniek die (zoals ik dat vaker zeg) niet optimaal was. Mijn conclusie was hetzelfde als uit het recentelijke artikel: krachttraining is veilig maar wel met de juiste begeleiding en de focus op een juist beweegpatroon. Zoek niet het maximale op want tieners kunnen dit vaak nog niet voldoende inschatten.


Helaas past dat niet bij de doelgroep en hier weet ik zelf alles vanaf. Als tiener wil je niet aan techniek werken maar lekker aan de machines 'hangen'. Snel resultaat behalen om er goed uit te zien is de motivatie... In de tijd dat ik begon als tiener was er nog niet zoveel social media en keek ik naar grote bodybuilders zoals Ronnie Coleman en Jay Cutler wat mij inspiratie gaf. Ik heb echt een tijd het idee gehad om een bepaald fysiek te behalen wat als naturel totaal niet realistisch is.


Tegenwoordig staat social media helemaal vol met onrealistische figuren. Ik kan het mij erg goed voorstellen dat dit niet goed is voor het zelfbeeld van tieners. Het is namelijk nooit duidelijk hoe ze dit hebben bereikt en helaas is het nooit genoeg.


Het zou daarom ook super zijn als de grote voorbeeldfiguren waar tieners tegenop kijken extra het advies zouden benadrukken hoe belangrijk techniek is. Met een goed fundament kun je veel meer bereiken om later harder te groeien dan zomaar wat aan de machines 'hangen'. Daarbij zou ik tieners willen adviseren om te kijken naar jezelf in plaats van het vergelijken met een ander. Je hebt nog een heel leven om te trainen dus er is tijd zat om je maximale potentie te benutten.bottom of page